hits

Vær så snill, kan vi droppe vorspielet?

Vorspielet er en særegen del av norsk kultur. Målet er som oftest å bli såpass godt beruset at den etterfølgende byturen ikke skal koste en liten formue. Resultatet av dette er at vi drikker noe sterkt, vi drikker det mye og vi drikker det fort. Folk kommer stupfulle på byen og lager problemer både for seg selv og andre.

Så når Politidirektoratet satte ned foten for medbrakt alkohol på russetreff, var resultatene forutsigbare. Under helgens landstreff på Fredriksten festning var det full fest som vanlig, men denne gangen utenfor gjerdene. - Vi sitter med følelsen av at vi flyttet festen og problemene ut, sier arrangøren, Lasse Kjønigsen, til Halden Arbeiderblad.

I løpet av helgen ble det solgt 47.500 alkoholenheter på festivalområdet. Det høres kanskje mye ut, men fordelt på 8000 russ over to dager, tilsvarer det kun tre alkoholenheter. Da er det ganske åpenbart at brorparten av konsumet foregikk utenfor festivalområdet. Jentene fra russebilen Imperial City kunne fortelle at mange hadde parkert bilene på utsiden, slik at de kunne «gå ut i fem minutter for å drikke seg kjempefulle». Ikke bare er det patetisk at russ skal gå i skytteltrafikk ut og inn av russetreffet for å drikke, det kan også være være ganske farlig.

På innsiden av landstreffet på Fredriksten var det 60 innleide sikkerhetsvakter, 40 førstehjelpere fra Røde Kors og 40 natteravner, i tillegg til 14-16 politifolk og 25 egne vakter. I områdene på utsiden var det ingen. Ingen som sjekker russen for våpen og farlige gjenstander, ingen som passet passer på om det skulle oppstå voldelige situasjoner, ingen som lyser deg i ansiktet og spør om det er frivillig sex. Med andre ord: Det minnet mer om et alminnelig norsk vorspiel.

Jeg tror ikke russetiden blir tryggere dersom vi fortsetter denne praksisen. Vi vil heller se flere russetreff som Fredriksten, preget at lange vorspiel og ukontrollerte omgivelser. La heller  russen vandre inn på treffet med en sixpack under armen. Så kan de drikke på innsiden, i sitt eget tempo, under trygge omgivelser. For guds skyld, ikke la oss dra med den forferdelige vorskulturen vår inn i russetiden.

11 kommentarer

Hrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm, eg trur istaden me må bli strengare med å handheva forbodet mot å drikka på offentleg stad, samstundes så me ôg innføre eit forbod mot å drikka inne i bilar, bussar og andre køyrety. Me kan bruka kampen mot fyllekøyring så argument. Men aller helst burde heile russetida vær alkoholfri og i regi av kristenrussen, det e sikkert ôg, det, av di så seie Herrens ord.

Legge til rette for grøftefylla. Ja det er nok det offentliges oppgave. En ting til å krysse på lista over ANDRES ansvar. Så man selv slipper...

Denne anti-vorspiel holdningen er veldig unorsk. Fei for egen dør

Grøftefylla er et norsk fenomen og det er politikernes skattekåthet på alkohol og spesielt øl som er årsaken.

Ikke rart at ungdommene drar med eget når en pils koster opp mot 100 kroner. Og etterpå kommer moralistene med pekefingeren og skal forby ditt, datt og hint...

KjetilT. Da du skreiv e bere bullshit.

Kjetil: Kristenrussen har nok en del verdier som er bedre den standard russefeiringen. Men å tvinge all russ til å forholde seg til krisene regler og retningslinjer i russetida er helt på tryne. Russen vil drikke, slik mange andre vil, de har nettopp blitt 18, og jeg syns det er fantastisk at det blir arrangert festivaler og treff der russen kan gjøre dette innenfor trygge rammer.

Det å gjøre russetiden til en alkoholfri "feiring" vil bare flytte drikkingen enda lenger vekk fra sikkerhet.

Helt ærlig vorset er bedre enn byen, ihvertfall i Norge

Virker som om det gjelder å drikke mest mulig og bli fortest full. Er det morgendagens bedriftsledere og politikere vi ser her?

Kristenrussen er jo allerede gale nok, ikke gi de alkohol. Hvem vet hva de kan finne på da, er lettlurte nok fra før. Er sånn vi har fått de lovene vi har. Fra mennesker som tar avgjørelser basert på tro og ikke vitenskap og sunn fornuft. Alle har rett til å gjøre hva de vil så lenge det kun er skadelig for dem selv. Det er frihet og ansvar. Konsekvensene burde være opp til enhver å takle, ikke myndigheter, men mindre noen har forvoldt andre skade eller kommer til å gjøre det ( typ fyllekjøring). Drikking på felles eiendom som offentlig plass er, bør være lov, så lenge man ikke forsøppler.

Her ser man at jeg ble satt til andre arbeidsoppgaver fordi jeg ikke ville komme til møte de hadde satt opp da det var et meget kort varsel og jeg her ville vurdere om jeg skulle ha med advokat. Så bestemmer arbeidsgiver at vi skal ha eget møte med min advokat, noe jeg aldri hadde tenkt på. Når arbeidsgiver vil styre bruken av advokat sier jeg opp advokaten. Så bestemmer arbeidsgiver at jeg da ikke vil møte uten advokat - som om jeg ikke følger opp dette - men jeg hadde da aldri tenkt å ha noe eget møte med advokat, men å bruke advokat til alle de spontane møtene arbeidsgiver satte opp. Og da sier arbeidsgiver at jeg må levere nøkkelkortene. Og så får jeg permisjon uten lovhjemmel. Dette er jo helt absurd. En arbeidsgiver kan da ikke sette en til andre arbeidsoppgaver og bruke sin styringsrett fordi en ikke vil gå til et møte uten advokat - en har jo rett til å ha med noen til alle møter med arbeidsgiver. Og så lager de altså så et styr om at jeg ikke vil ha eget møte med advokat og at jeg ved flere anledninger har sagt at jeg ikke vil komme uten advokat - ja og da til de vanlige spontane møtene. Hvorfor var det så vanskelig å sette opp litt lenger frist så advokaten hadde mer mulighet til å komme på de vanlige møtene? Hvorfor var det så viktig at jeg kom uten noen ved min side på de spontane møtene? Og dette syntes flere advokater var greit. At jeg skrev om de på facebook overgikk at de som en statlig arbeidsgiver gav faen i lover og regler.

Skriv en ny kommentar