hits

En streik mot arbeidsplasser

Det er noe komisk over norske fagforeninger som desperat leter etter nye stridigheter å streike for. Nå stod bemanningsbyråene for tur.

Onsdag ettermiddag marsjerte 10 000 fagorganiserte ut i politisk streik i regi av åtte fagforeninger, mange av dem ble sett utenfor Stortinget, i sin kamp mot bemanningsbyråer. Når fagforeningene i dagens Norge bestemmer seg for å streike, kan det virke som at motivasjonen først og fremst ligger i at de har lett langt og lenge etter noe å kjempe for. Nå marsjeres det på svært tynt grunnlag mot én spesifikk ansettelsesform som kun omfatter én prosent av årsverkene i norsk arbeidsliv.

Bemanningsbyråene er arbeidsgivere for veldig mange mennesker, spesielt for mange unge mennesker. SV hiver seg selvfølgelig på og sier de vil forby alle bemanningsbyråer i Norge. For Arbeiderpartiets del holder det med forbud innen byggebransjen i og rundt Oslo. Begge forslag er dårlige løsninger.

Løsarbeidere

Fellesforbundets Boye Ullmann sier til NTB at «innleie på byggeplassene har blitt så omfattende at vi er på full fart tilbake til et løsarbeidersamfunn. Rettigheter som vi har brukt over hundre år på å bygge opp i Norge, er nå på vei til å bli revet ned». Jeg får lyst til å banke på mobilskjermen og spørre om noen er hjemme.

Å gjenta noe flere ganger gjør det ikke mer sant. Likevel kaster fagbevegelsen sitt favorittord «løsarbeidersamfunn» henmningsløst rundt, enten det er  snakk om bemanningsbyråer, selvstendige næringsdrivende eller Ubersjåfører for den saks skyld. Å snakke nedsettende om de som har fått en fot innenfor arbeidslivet takket være et bemanningsbyrå, er det ingen som er tjent med.

Paradokset: Streik mot norske arbeidsplasser

Et forbud mot bemanningsbyråer er feil vei å gå. Bransjen er i dag ideel for å håndtere behovet for fleksibilitet i arbeidslivet, både for de ansatte, som ønsker en lav terskel og bedriftene, som må begrense risiko ved ansettelser. Fleksibilitet er særlig viktig med tanke på de prosjektorienterte bransjene, som byggenæringen der konjekturene styrer aktiviteten. La det heller ikke være noen tvil om at bemanningsbyråene er selve forskjellen for mange mennesker i Norge på å ha en fot innenfor, eller utenfor arbeidslivet.

Når vi vet betydningen av bemanningsbyråer for særlig mange unge mennesker, bekymrer det meg at både SU og AUF strålte om kapp utenfor Stortinget onsdag ettermiddag. Vi løser ikke arbeidsledighet blant unge med denne streiken, når streiken de facto kjemper for økt arbeidsledighet. Alternativet for ungdom med midlertidig jobb, er ofte ingen jobb.

Ikke alt er perfekt

Man skal ikke underkjenne at mange bemanningsbyråer er på kant med loven, men da er det strengt talt ikke loven det er noe galt med. Alle tjener på at useriøse aktører forlater arbeidsmarkedet, men skal vi nekte et helt lag å spille, når det kun er noen få spillere som fortjener gult kort? Selvsagt ikke.

Faste ansettelser er hovedregelen i norsk arbeidsliv, men det er ikke alltid til enhver tid at hovedregelen kan følges. Et forbud mot bemanningsbyråer vil føre til at flere byggeprosjekter vil stoppe opp. Mange mennesker innenfor en rekke ulike sektorer vil plutselig stå uten jobb, og vi står i fare for at store prosjekter tilfaller arbeidskraft utenfor landets grenser. Dersom en bedrift har en stor kontrakt å forholde seg til, kan det være nødvendig med innleid ekstra personell for å ha tilgang på kompetent arbeidskraft der og da.

Fremtidens arbeidsliv

Dette handler først og fremst om vi skal ha et arbeidsliv tilpasset dagens samfunn, eller det samfunnet norske fagforeninger ønsker oss tilbake til. En ting er for meg klinkende klart ? Onsdagens streik var først og fremst en streik til støtte for fortiden, ikke fremtiden.

19 kommentarer
Rørlegger i oslo

Rørlegger i oslo

Du aner ikke hva du prater om!! Jeg jobber som rørlegger og står midt oppi det her hver dag. Det går feil vei.

Du har ikke fjerneste peiling på hva du snakker om,ta utdannelsen din på nytt.

Hvis et lite firma trenger arbeidshjelp i 4-6 uker vil jo et bemanningsbyrå være stedet å gå til for å få hjelp. Det kan ikke være slik at det lille firma må ansette vedkommende i 100 prosent stilling for å få hjelp. HULL I HODET !!

Jarle R Carlsen

Jarle R Carlsen

Det er så komisk å se dere purunge mørkeblå uttale dere om ting dere ikke har den fjerneste peiling på. For oss som faktisk har levd med superliberalismens herjinger i en mannsalder nå, er konklusjonen en helt annen. Å lese deg, er som å høre en Republikaner i USA snakke om universellt helsestell. Kryp inn i den blåbrune hulen din igjen du guttebass!

"Å snakke nedsettende om de som har fått en fot innenfor arbeidslivet takket være et bemanningsbyrå, er det ingen som er tjent med", skriver du. Ingen som gjør det, det er selve bemanningsbyråene man snakker nedsettende om. Videre er det ikke takket være bemanningsbyråene man får seg jobb, for jobbene er der uavhengig av dem. "Streik mot norske arbeidsplasser"... Ja jøss.. hadde det ikke vært et så alvorlig tema, så hadde jeg ledd.

Frank Allan Olsen

Frank Allan Olsen

Jøye meg går det virkelig ann at en jurist og belært ung mann attpåtil formann i frpu, kan skrive noe som dette om emnet vikarbyråer. Jeg blir rett og slett skremt av deg Bjørn Kristian.

Se ut i Europa, se Danmark og ikke minst se dokumentarer om vikarbyråer i nyere tid, google vikarbyråer, google nrk og tv 2 om vikarbyråer, google Landets aviser om vikarbyråer.

Les deg opp på de negative sidene hør på grasrotfolket.

Da kan du utale deg og kansje forstå markeringen mot vikarbyråer som var i går.

For lese kan du jo!!!

Finn Oddvar Stensrud

Finn Oddvar Stensrud

Jeg står meget nær FRP i innvandringspolitikken...men det er slik støtte til et løsarbeidersamfunn som gjør at min stemme får de ikke.

Når du er jurist burde du kunne argumentere bedre enn du gjør. Du sier:

"Et forbud mot bemanningsbyråer vil føre til at flere byggeprosjekter vil stoppe opp. Mange mennesker innenfor en rekke ulike sektorer vil plutselig stå uten jobb, og vi står i fare for at store prosjekter tilfaller arbeidskraft utenfor landets grenser."

Skal vi ta det slik en økonom ser det? Byggeprosjektene er der fortsatt. Menneskene er der fortsatt. Kompetansen er der fortsatt. Det eneste som skjer er at tilknytningen til entreprenør og byggeprosjektet forandrer seg. Relasjonen blir direkte i stedet for å gå gjennom et bemanningsbyrå. Dermed blir det et ledd med kostnader borte, noe som kan brukes til å betale folkene bedre, øke lønnsomheten i virksomheten eller gjøre byggene billigere.

En konsekvens av at tilknytningen til entreprenørene blir tettere er at man i større grad vil kjenne de som jobber på prosjektene og deres sterke og svake sider, enn om bemanningsbyrået henter folk fra f.eks. andre land til et prosjekt. Det kan ha mye å si for kvaliteten på leveransen..

Når folkene får en tettere tilknytning til entreprenøren, vil trolig også den langsiktige tenkingen i virksomheten bedres, slik at man kan ha en så stabil produksjon som mulig og sysselsette folkene best mulig.

Jeg syns dette fremstår som en tynn argumentasjonsrekke, uten noe som backer det. Vi kan godt ha bemanningsbyråer, men de må følge samme spilleregler som ellers. Like rettigheter, og det å jobbe i bemanningsbyrå bør ikke gjør livssituasjonen din vanskelig.

Jeg skulle ønske de fra FRP, som oftest kunne føre en argumentasjonsrekke som i det minste inneholdt kilder eller noe som backer synet annet enn personlig synsing..

"Fremtidens arbeidsliv

Dette handler først og fremst om vi skal ha et arbeidsliv tilpasset dagens samfunn, eller det samfunnet norske fagforeninger ønsker oss tilbake til. En ting er for meg klinkende klart ? Onsdagens streik var først og fremst en streik til støtte for fortiden, ikke fremtiden."

Gratulerer med den totale historieløshet du viser. Den fremtiden du tilbyr arbeidstakere er sporadisk arbeid og å stå med lua i hånda og håpe på at arbeidsgiveren vil velge deg... omtrent slik det var for 100-200 år siden, før arbeiderne organiserte seg.

Frp liberalistene prøver å "tilpasse" samfunnet tilbake til tiden før velferdsstaten. Slik blir det når man ikke følger med i historietimene.

Du får bare sitte der og more deg over det komiske, du!

Rett nok er jeg på blåsiden politisk, men jeg er slett ikke enig i alt dere kommer med.

Folk trenger faste arbeidsplasser med levelig lønn, ikke sånne usikre greier. Så enkelt er det!

For et duste innlegg. Når NA tar inn slike innlegg så sier det litt om standarden til avisen. Og lykke til med rekruteringen FRP. Det verste innlegget ever...ha ha.

Åge fred Gram.

Åge fred Gram.

Ikke rart at de streiker mot lav arbeidsledighet.Tiliger streiket LO når arbeidsgiverne ga for bra lønn.De vil heller ha slavelønn eller Støre lønn som det så populært heter.

Arve Rogaland

Arve Rogaland

Vi arbeidere ser hva som skjer.Frp må ikke glemme hvem som stemmer på dem. Jeg har mange å igjen i arbeidslivet, og har aldri tenkt å stå med lua i hånda, fordi det ikke er fast arbeid å oppdrive. Skal jeg heller bli politisk aktivist - skape en bevegelse mot overbetalte, dvaske små menn som sitter på de små kontorene sine og tenker tanker som er for store for hodene deres. Du har ingen forståelse for hvorfor vi(arbeiderne) har de rettighetene vi har idag. Får sette deg ned og tenke noen nye tanker rundt fast arbeid, levlig lønn og stolthet. Sosial kontroll over de mange, styrt av de privilegerte få er enderesultatet av tankerekken du følger.

Bemanningsbransjen lager ikke jobber. jobbene fins der fra før. Det eneste bemanningsbransjen lager, i tilegg til profitt for eierne, er usikkerhet, et uorganisert arbeidsliv og arbeidende fattige. Det er ikke så lenge siden arbeidsformidling var en offentlig oppgave i Norge. Det fungerte brillefint. Men nå skal liksom de private bemanningsbyråene være uunnværlige?

Det fikser seg sjøl, når alle ê midlertidig ansatt har ingen råd til bolig og da trenger vi ikkje bygge mer!

Jørund Hassel

Jørund Hassel

Fremskrittspartiets ungdom (FrPu) følger moderpartiet (og Venstre) i å rasere det norske arbeidsliv.

Leder i FrPu, Bjørn-Kristian Svendsrud, hevder den påstand at onsdagens politiske streik mot bemanningsbyråer er en «streik mot arbeidsplasser».

Hadde Bjørn-Kristian Svendsrud brydd seg om «folk flest», og stilt opp på streiken, ville han ha oppdaget at folk fra bemanningsbransjen, ungdom/ studenter deltok i markeringen. Det er fordi de har ? gjennom skole/ studer ? har skjønt at dette dreier seg om deres fremtidige arbeidsliv og inntekt.

La oss se hvs Fremskrittspartiet har forårasket:

1. Fremskrittspartiet stemte for EØS-avtalen. Begrunnelse: "For å fremme mest mulig Fremskrittspartipolitikk".

2. Fremskrittspartiet stemte for fri flyt av arbeidskraft i 2004 - og sikret Bondevik II-regjeringen flertall (Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti).

Nr 1 og nr 2 hadde en hensikt: Å skaffe kapitalen billig arbeidskraft som kan utkonkurrere norsk arbeidskraft og norske tariffavtaler - samt fagforeninger. Ordningen har medført at norske borgere har startet med bemanningsbyråer både i inn- og utlandet.

Hvorfor?

Fordi arbeidstakere - hovedsakelig i ikke-akademiske yrker - skal ha et evig liv som midlertidige ansatte, men nulltimers arbeidskontrakter, lave stillingsbrøker/ deltidsstillinger, tilfeldige småjobber gjennom bemanningsbyråer og lignende Det vil si ei lønn som ikke er til å leve av.

Høyrepolitikk er høyrepolitikk! Fremskrittspartiets ungdom viser at de stiller seg bak Norges mest arbeiderfiendtlige arbeidslivspolitikk.

Maken til tullpreik skal en lete lenge etter, selv for bompengepartiet FrP. Min stemme går til Demokratene I Norge ved neste valg også

Hva med lærlinger og rekrutering til fagene? Det er vel ingen bemanningsbyråer som ofrer en tanke . Vi må tenke litt lengre frem en neste uke.

Skriv en ny kommentar